КАК ДА СТАНЕТЕ ИСТИНСКИ КРАЛ – ПОДСТРИГВАНЕ POMPADOUR

Това е една от най-естетически приятните, емблематични и трудни за поддръжка прически. За най-интересната история и всички нюанси на Помпадур

ИСТОРИЯ НА ПРИЧЕСКАТА

Това беше трудно да се носи на главата, точно както корсетите на кръста.
Това беше трудно да се носи на главата, точно както корсетите на кръста.

Подстригването е кръстено в чест на маркиза дьо Помпадур (фр. marquise de Pompadour), официална любимка на френския крал Луи XV. Тази прическа, която тя носеше, скоро се превърна в проява на лукс и статус сред дамите от 18-ти век. Тази мода достигна невероятното: в косата беше вплетена рамка, така че Pompadour беше по-висок и се държеше по-дълго.

Красотата и текстовете спечелиха сърцата на жените, а шикозният Помпадур спечели мъжките глави

През XX век прическата отново побива популярност и този път при половината от човечеството: Елвис Пресли, който покорява всички с невероятния си глас, артистичност и, без съмнение, външен вид. Помпадур се носеше от всички: рокендролисти, обикновени жители на града, младежи, жени, а за мъжете беше нормално да отделят около час за стилизиране на косата си сутрин. На стари снимки прическата на Помпадур за първи път може да се види на неговите фенове.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА: ТЕХНОЛОГИЯ И СТИЛ

Днес нещата са много по-лесни с Pompadour. Без рамки и с огромен избор от продукти за фиксиране на косата, с адаптации и комбинации от различни прически и техники, тази прическа е универсално решение за всяка възрастова категория, от тийнейджъри до по-възрастни мъже.

Има и екстравагантни опции: отстрани се подстригват късо или се обръсват напълно.

Помпадур – обем в горната част на главата, изгладени страни, и като цяло, подстригването е гладко и „рационализирано“. Горните кичури и страничните зони имат различна дължина: косата се подстригва късо отстрани, с мек преход (например в комбинация с техниката Fade), косата остава дълга в посока от челото към темето на главата. С помощта на продукти за оформяне на косата дължината се сресва нагоре, назад или встрани. Зависи от вашите предпочитания и форма на лицето, което определено ще обсъдим по-долу.

Технологията на подстригване е еднаква навсякъде: ръката на майстора и стилизиращите продукти играят роля. Първо, косата ви се измива, въпреки че вече е чиста. След това обсъждаме посоката на косата. Фризьорът може да предложи видовете Pompadour, които ще ви подхождат. Независимо от разделението и посоката, на която ще оформяте косата си, трябва да изберете само една посока – така че косата да свикне със стилизирането и да бъде максимално обемна.

Професионалистите в бръснарницата определено ще ви дадат няколко съвета за грижа за такава изразителна прическа. Най-често технологията на подстригване не се променя, външният вид на косата зависи изцяло от метода на оформяне. И все пак, нека разгледаме някои видове Pompadour и кой трябва да бъде избран според определени критерии.

ВИДОВЕ И КАК ДА НАПРАВИТЕ ИЗБОР

  • Първото място в комбинациите заема Pompadour с опростената му форма – Undercut. Това е точно същата екстравагантна версия на носенето на Помпадур. Основната коса е направена възможно най-обемна, положена настрани, ясно подчертава разделението. страничната зона е много къса или напълно обръсната, което създава контраст и визуално прическата става още по-обемна. Често ще ви се налага да подстригвате страничните зони и да посещавате бръснаря си поне веднъж седмично.
  • Класиката на жанра е Pompadour в комбинация с техниката Fade. Младите момчета избират този тип: „опушен“ преход. Подходящ за млади мъже и мъже на средна възраст – основното е правилната грижа за Fade и ежедневното оформяне на Pompadour.
  • Брада, мустаци и бакенбарди са най-добрите приятели за някой, който иска или вече носи Помпадур. Отгледайте холивудска брада, Верди или Гарибалди и изглеждайте неотразимо. Дали ви подхождат брада, мустаци и бакенбарди – вие решете сами или вашият бръснар ще ви каже.

Всеки от тези видове и комбинации от Pompadour с други прически и техники определено ще подхожда на момчета и мъже, независимо от възрастта. Но има два много, много важни аспекта! Форма на лицето и много време за оформяне на тази прическа. 

Хората с овално и кръгло лице могат да експериментират с Pompadour, неговите видове и техники, като абсолютно не се съмняват в адаптивността на подстригването. Единственият съвет за собствениците на кръгло лице е да поддържат страничните зони къси, например в комбинация с Fade. Така лицето ще бъде удължено визуално.

Триъгълната форма на лицето също позволява Pompadour, но за мъжете, например, с широки скули и тясно чело, е по-добре да се избягва височината на „гребена“, по-добре е да се направи Pompadour по-широк, но по-малко обемен.. Както например в случая с Undercut.

С квадратно или ъглово лице е малко по-трудно: дори не обмисляме техниката Fade, в противен случай лицето ви ще изглежда доста „остро“.. За хора с широко чело професионалистите съветват висок гребен.

ПОМПАДУР НЕ Е САМО ЗА ЕЛВИС!

Джъстин Тимбърлейк
Джъстин Тимбърлейк

Джъстин Тимбърлейк често експериментира с прически. От висок Помпадур, превръщащ се в Undercut, до много къса коса „под нулата“ за няколко дни. Като актьор на Джъстин често му се налага да сменя външния си вид поради ролите си, но в кариерата си на певец той предпочита средна дължина на косата, оформена в помпадур и поддържа тридневна брада. И това е отлично потвърждение, че добре поддържаната къса брада допълва Помпадур.

Джон Траволта
Джон Траволта

В младостта си Джон Траволта се отличаваше с извит бретон и шикозен дебел Помпадур. Ъгловата форма на лицето и удължените му страни с висок гребен – изглеждат перфектно.

Ако мечтаната ви професия е Фризьор или пък искате да надграждате уменията си в тази сфера, ние ви предлагаме индивидуално обучение за придобиване на професионална квалификация,както и онлайн обучения на отделни модули. За повече информация прочетете тук: Професия-Фризьор, Специалност-Фризьорство или се обадете на тел:0899964506

Ако имате нужда от консултация за избора на вашата прическа,винаги можете да се обърнете към нас на лично съобщение или директно като ни се обадите на тел: 0899964505